středa 13. listopadu 2002

PÁTEČNÍ VEČER ČAJOVNY aneb O POEZII MLADÝCH AUTORŮ
(Oficiální upoutávka Českého rozhlasu 3, stanice Vltava, 15. 11. 2002, 20-22 hod)

PÁTEK 20:00. V pořadu představí svou poezii mladí básníci: Věra Rosí, Tereza Riedlbauchová, Petr Borkovec, Bogdan Trojak, Vojtěch Kučera, Kateřina Rudčenková a Ondřej Macura. Kromě nich budou diskutovat Jan Novák z časopisu Psí víno, Vojtěch Kučera z časopisu Weles, Libuše Bělunková z Literárních novin, Petr Borkovec ze Souvislostí a další. Pořad byl natočen v roce 2002 v rámci setkání studentů humanitních oborů z Prahy, Brna a Olomouce, které uspořádali redaktoři Čajovny, a vysíláme jej u příležitosti 17. listopadu.


Poezie mladých autorů
V pořadu uslyšíte celkem sedm autorských čtení následujících básníků:

Věra Rosí (vl. jm. Veronika Schelleová, nar. r. 1976 v Brně) - v nakladatelství Host vydala sbírku Holý bílý kmen, za kterou byla oceněna Ortenovou cenou, vystudovala češtinu a němčinu na MUFF v Brně, na katedře české literatury se v postgraduálním studiu věnuje současným česko-slovenským literárním vztahům, překládá současnou německou poezii

Tereza Riedlbauchová (nar. r. 1977 v Praze) v nakladatelství Ivo Železný debutovala sbírkou Modrá jablka, vystudovala češtinu na FFUK v Praze, kde pokračuje v postgraduálním studiu, zaměřuje se na česko-francouzské vztahy 2. poloviny 19. století, tamtéž dokončuje studium francouzštiny.

Petr Borkovec (nar. r. 1970 v Louňovicích pod Blaníkem) vydal několik sbírek: Prostírání do tichého, Poustevna, věštírna, loutkárna, Ochoz, za kterou obdržel Ortenovu cenu, Mezi stolem oknem a postelí, Polní práce, některé básně vyšly též knižně v německých překladech, překládá ruskou poezii, dále antická dramata za jazykové spolupráce, působí v revue Souvislosti.

Bogdan Trojak (nar. 1975 v Českém Těšíně) vydal sbírky Kuním štětcem, Pan Twardowski, za kterou dostal Ortenovu cenu, Jezernice, studuje žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci, překládá současnou polskou poezii, redaktor časopisu a nakladatelství Weles.

Vojtěch Kučera (nar. 1975 v Třinci) vydal sbírku Samomluvy v nakladatelství Vetus via, šéfredaktor časopisu a nakladatelství Weles, vystudoval socioekonomickou geografii na Přírodovědecké fakultě MU v Brně, v postgraduálním studiu se zaměřuje na regionální geografii a regionální rozvoj.

Kateřina Rudčenková (nar. 1976 v Praze) vydala sbírky Ludwig a Není nutné, abyste mě navštěvoval v nakladatelství Klokočí a Knihovna Jana Drdy, vystudovala obor textař-scénárista na Ježkově konzervatoři a Zemědělskou fakultu v Praze.

Ondřej Macura (nar. 1980 v Praze) básně, povídky, romány publikuje časopisecky (např. Tvar, Weles), mnoho textů dosud v rukopise, studuje český jazyk a literaturu na FFUK v Praze, zaměřuje se kromě současné literatury zejména na českou literaturu 19. století, píše eseje, kritiky, recenze a studie

Autorská čtení bude na saxofon doprovázet Julie Gübelová a budou doplněny o rozhovory, které s autory natočila Jarka Haladová.

Na téma Cesta sbírky mladého autora od napsání k vydání budou v pořadu diskutovat nejen sami autoři, ale i redaktoři literárních časopisů a nakladatelství:

ČASOPISY
Weles - Vojtěch Kučera - šéfredaktor
Souvislosti - Petr Borkovec - redaktor
Psí víno - Jan Novák
Literární noviny - Libuše Bělunková - redaktorka
Pěší zóna - Vratislav Färber - redaktor
Babylon - Erik Lukavský - redaktor

NAKLADATELSTVÍ
Weles - Vojtěch Kučera
Klokočí a Knihovna Jana Drdy - Marek Stašek - šéfredaktor

Pořad připravily Kateřina Rathouská, Tereza Riedlbauchová, Iva Jonášová a Jarka Haladová.

-aav- 11/13/2002

Žádné komentáře:

Okomentovat